Verslag activiteiten

 

Wil je meer weten over de activiteiten die ons oudercomité organiseert. Neem dan vlug een kijkje op hun facebookpagina!

Nieuwjaarsreceptie 2020

Het oudercomité van ’t Wilgennest wenst u een gelukkig, mooi, uitbundig en kleurrijk jaar. De eerste schoolweek van het nieuwe kalenderjaar 2020 hebben we feestelijk ingezet met een receptie en een heus nieuwjaarsconcert. Want muziek brengt kleur in je leven.

Bovendien hadden we dit jaar de eer om twee muzikale parels aan te bieden. De leerlingen van het eerste en vierde leerjaar mochten samen met bewoners van vzw De Vierklaver hun muzikale beste beentje voorzetten. De voorbije maanden kregen zij begeleiding van KADE Podiumkunsten, de muziekschool van Deinze. Met zang en een paar welgemikte meppen op de djembé deden zij harten smelten.

Dat deed ook Nassif Nerouz, de mama van Sean (1B) en Evan (3B). Zij hebben Syrische roots, en Nassif Nerouz zong een warme melodie in haar moedertaal. Het zal misschien toeval zijn, maar net op dat moment verscheen aan de natte winterhemel een regenboog. Muziek brengt inderdaad kleur. Het publiek en de burgemeester en schepenen van de stad Deinze wisten de voorstelling heel erg te appreciëren: iedereen werd bedankt met een hartverwarmend applaus.

Waarna we overgingen tot het tweede deel van het programma: klinken op het nieuwe jaar. Een activiteit die het oudercomité ondersteunde met warme soep en chocomelk, fruitdrankjes en een scheutje jenever voor de achttienplussers onder ons. Schol en gezondheid!

 

Kerstactie 2019

Als het jaareinde nadert maken niet alleen Sinterklaas en diens collega de Kerstman hun opwachting, maar ook Koning Calorie. Op zaterdagochtend 14 december vertrok vanuit het hoofdkwartier van de Koning, de gemeenteschool ’t Wilgennest te Landegem, een kleine stoet wagens.

Aan boord van die wagens: leerkrachten, ouders, leerlingen en een karrenvracht frangipanes, confituurtaartjes, Lotuskoekjes, brownies, truffels en pannenkoeken. Hun missie: alle lekkernijen veilig en met militaire precisie ter bestemming brengen.

De jaarlijkse kerstactie van het oudercomité is een uitgekiende operatie om al die heerlijke calorieën tot bij de juiste klanten te brengen. Dit jaar mochten we weer een enorme hoeveelheid koekjes leveren. Wat alleen maar betekent dat de leerlingen er nog maar eens in geslaagd zijn om heel veel mensen te overtuigen dat je met smullen de school kan steunen. De opbrengst van de kerstactie vloeit traditioneel terug naar de leerlingen.

Met de opbrengst betaalde het oudercomité dit schooljaar onder meer de circusvoorstelling rond Sinterklaas en de kosten voor het project Kleur op school. Dat project kwam er trouwens op initiatief van de leerlingen zelf, via de leerlingenraad. Een eerste stap was het versieren van de speelplaats met de kleurrijke dopjesfiguren. De volgende stappen in dit project volgen de komende maanden: zo wordt de speelplaats bijvoorbeeld een canvas voor een coole kunstenaar. Hou die speelplaats maar in de gaten! 

Heel veel dank aan iedereen die aan de kerstactie meewerkte en aan de honderden sympathisanten van onze school die een aankoop deden.

 

Schaatsactiviteit 2019

De uitbaters van Ijsbaan Kristallijn weten het ondertussen wel: als die van ’t Wilgennest op het ijs verschijnen, schiet de sfeer-o-meter meteen naar MAXIMUM. Met 75 waren we op vrijdagavond 29 november 2019 om de schaatsen aan te binden. Zoals elk jaar weer een gevarieerde sliert deelnemers, gaande van regelrechte Elfstedentochters tot verrassend accurate Bambi-imitatoren.

Niveau is natuurlijk één ding, sfeer is van een heel andere orde. En dat zat behoorlijk snor, die dag.  Met dank aan de deejay die wat frivole deuntjes in zijn setlist smokkelde. Met dank aan de après-glace boven aan de bar. En uiteraard met dank aan alle deelnemers die de oproep om in fluo te verschijnen, beantwoordden met allerlei fluo accessoires. Zelden was een schaatspiste zo verkeersveilig…  

Sfeerbeeldjes? Vind je op de facebookpagina van  Oudercomité ’t Wilgennest!

 

herfstwandeling 2019

Bedankt, weergoden, om ons eindelijk wat herfstweer te bezorgen! Want geef toe, de jaarlijkse herfstwandeling van het oudercomité moeten stappen bij zomerse temperaturen, dat zou niet marcheren. Op 29 september trotseerden een dertigtal ouders, leerlingen en leerkrachten een paar beaufort en een malse regenbui. Ons doel: vijf kilometer stappen in de streek rond de school.

Geheel in de traditie van de herfstwandelingen bleef het niet bij stappen alleen. De kinderen kregen de opdracht onderweg kleuren te verzamelen in de vorm van spulletjes die her en der uitgestrooid waren. Leerkrachten en directie trakteerden ons gezelschap daarbij op doorleefde poëtische momenten over groen, roze, blauw, geel en rood.  Plots kreeg die grijze herfsthemel net iets meer kleur. Je moet het maar doen met het zondagse verkeer op de E40 op de achtergrond. Klein berichtje aan Brad Pitt, Scarlett Johansson en al die andere celebs: u kunt op pensioen, want new stars are born!

Kleur vonden we ook in de tussenstop halverwege bij vzw De Vierklaver. Speciaal voor ons openden zij de deuren. Het oudercomité trakteerde er de deelnemers op kleurrijk fruit, terwijl een medewerker en een bewoner uitleg gaven over hoe wonen met ondersteuning voor mensen met een beperking er in de praktijk aan toe gaat. Wij ontdekten er vooral een warme omgeving.

En die spulletjes die we onderweg sprokkelden? Die vinden binnenkort een plekje aan de muren van de speelplaats, als collages om ’t Wilgennest nog meer kleur te geven.

 

Schoolfeest 2019

Om klokslag twaalf uur in de middag van 16 juni voltrok er zich een bijzonder fenomeen ter hoogte van ’t Wilgennest. Plots streken tientallen paradijsvogels van allerlei pluimage neer op onze speelplaats: gehuld in hun meest exotische outfit trokken de leerlingen ons jaarlijkse schoolfeest op gang. Deze editie kon niet toepasselijker. Denk aan een zuiders zonnetje, subtropische temperaturen en stralende gezichten alom.

Het schoolfeest kadert in het jaarthema ‘De Geluksvogels.’ Het feest is de traditionele grote afsluiter van het schooljaar, en is voor de kindjes uit het derde kleuterklasje het eerste contact met hun klasje in ‘de grote school’. Heel wat ouders en kleuters ontdekten in ’t Wilgennest dit jaar een klein paradijsje waar vanalles te beleven valt.

En dat er wat te beleven viel! Op het sporteiland vonden de kindjes een obstakelparcours inclusief springkasteel. In het media-eiland werd er gedanst en luidkeels gezongen. En op het crea-eiland konden ze zich uitleven met lollige tattoos en een trendy palmboomcoupe in het haar. Languit genieten van een kindercocktail kon uiteraard op het chilleiland.

Allemaal zeer plezant en gemoedelijk, maar dé apotheose was ongetwijfeld de ouderrace op het sporteiland. Nogal wat ouders vonden al dat rennen, vliegen, duiken, vallen en—jawel—weer opstaan zo uitnodigend dat zij dat zelf wel even wilden proberen. De ouderlijke estafettes leidden uiteindelijk naar een finalespel waarin , en zich vandaag even tot de Koningen van het paradijselijke Sporteiland mogen kronen. Proficiat aan allen!

 

nieuwjaarsetentje OC

Jaarlijkse gewoontes zijn er om in ere gehouden te worden. Zo ook het traditionele OC-Nieuwjaarsdiner in de maand januari. 

In Landegem en omstreken heerst de gedachte dat het jaar pas écht begint wanneer het OC voor haar nieuwjaarsconclaaf is samengekomen. Kan ook moeilijk anders, met een grote opkomst van zowel leerkrachten als oudercomitéleden, met een bijzonder smaakvol buffet, met vlotte babbels en anekdotes, én met zowaar een officiële speech en Foute Muzieklijst vanwege de voorzitter. Blijkt onze voorzitter een voorliefde te hebben voor de betere schlager.

Ook een zeer eervolle vermelding voor de leveranciers van hapjes en desserts. De hapjes van Mieke, Carmen en juf Aurelien boden een smaakpalet dat bij menig deelnemer een traan van ontroering deed wegpinken. En die desserts! Geheel volgens de traditie van het oudercomité is het aan de nieuwkomers om daar een eigen schwung aan te geven. Zijn met brio geslaagd wegens zalig zoete dessertbordjes: Andy en Tamara. Ook dat is januari: de maand waarin we de broeksriem traditioneel ook een gaatje verder zetten.

 

december 2018: smulactie

In de maand december vinden er in ons land traditioneel drie operaties met militaire precisie plaats. Er zijn de Sint en de Kerstman die er op miraculeuze wijze in slagen om miljoenen cadeautjes ter bestemming te brengen, en er is die onvolprezen Smulactie van ons oudercomité. Op zaterdag 15 december vonden maar liefst 1.645 koekendozen hun weg naar de juiste bestemming in Landegem. Heel wat leden van het oudercomité maakten een ochtend én een autokoffer vrij om alle lekkernijen te verdelen. We spotten zelfs een paar kerstmutsen bij onze leden, ho-ho-ho nog aan toe!
In de maand daarvoor hadden de leerlingen al een belangrijk steentje bijgedragen. Ze wisten ouders, grootouders, familie, vrienden, kennissen en andere sympathisanten te overtuigen dat een koekje, pannenkoek of verfijnde truffel de feestdagen dat tikkeltje méér kunnen geven. Een smakelijk dankjewel aan iedereen, want al die inspanningen leidden tot een recordverkoop in de geschiedenis van onze smulactie.
De opbrengst van deze jaarlijkse actie komt helemaal ten goede van de kinderen. De centjes gaan onder meer naar pedagogische aankopen en speelmateriaal. Zo heeft het oudercomité de voorbije jaren bijgedragen aan het buitenklasje en het klimtoestel op de speelplaats.

30 oktober 2018: schaatsen

Kleine overrompeling ter hoogte van ijsbaan Kristallijn op vrijdagavond 30 november. Vierentachtig Wilgennestjes groot en klein—een nieuw record aantal deelnemers!—stonden te trappelen om met een avondje schaatsen de winter jaargang 2018-2019 op gang te trekken. In geen tijd waren zowel het binnenplein als de snelle buitenste baan ingenomen door schaatsende Landegemnaren. En dat deden we uiteraard in een mooie variatie aan stijlen: van gracieus glijdend tot ronduit potsierlijke pirouettes. Al bleef minstens één lid van die laatste groep schaatsers pertinent beweren dat het een wetenschappelijk experiment betrof ter controle van de Newtoniaanse zwaartekrachtwetten. Yeah, right… Getuige de stralende gezichten zat de sfeer er opnieuw helemaal in. Ook naderhand in de bar, waar er volop moves en kürelementen voor volgend jaar bedacht werden. Editie 2019-2020 kondigt zich nu al aan als een editie op Olympisch niveau…

 

30 september 2018: herfstwandeling

Echte geluksvogels trekken eropuit. Op 30 september trok een vloot ouders, leerkrachten en leerlingen de wandelschoenen aan voor de jaarlijkse Herfstwandeling van het oudercomité. Naar even jaarlijkse gewoonte beperkten we ons niet tot wat Spartaans rondstappen, maar verliep de wandeling in een breder kader.

Met de Geluksvogels van geluksexpert Leo Bormans snijdt ’t Wilgennest een jaarthema aan waar we een happy wandeling aan konden koppelen. Onderweg maakten we kennis met Sporo, Kaketoe, Hokko, Dipper en de andere Geluksvogels die de kindjes én hun ouders wisten te charmeren met verhalen rond de pijlers van geluk. De emoties van de deelnemers logen er niet om: blije gezichtjes, glimlachjes, knipogen, en af en toe een uitbundige high-five. Tien op tien en een bank vooruit voor sfeerbeheer. Ook bedankt aan de zon, trouwens, die nog wat in zomerstemming verkeerde.

Het is geweten dat Geluksvogels een grote voorliefde hebben voor de natuur. Dan is er geen betere plek voor een pitstop halverwege dan ’t Schaaphof. Deze zelfplukboerderij is een initiatief van Heleen, de mama van één van onze leerlingen, en zet in op kleinschalige biologische groentenproductie met een directe link met de consument. Onze stappers voelden zich meteen thuis tussen de rijen bio- en vergeten groenten. De gezonde snacks en drankjes zaten daar ongetwijfeld voor iets tussen. Het gaf in elk geval precies de juiste dosis vitaminen voor de terugtocht naar school.

 

13 mei 2017: Schoolfeest 'Reis rond de wereld'

Het thema van het schoolfeest luidde ‘Reis rond de wereld’. We kregen voor deze gelegenheid de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Tom Waes (alias directeur Philippe) op bezoek. Tijdens de beginceremonie vertelde hij over een grote wereldreis die hij had gemaakt en over de vele plaatsen die hij had bezocht. Hij wou de leerlingen van de school meenemen op zijn avontuur en hij vertelde in welke fantastische landen hij was geweest en wat hij er had beleefd. Alle klassen kwamen in stoet tevoorschijn en stelden hun land voor d.m.v. attributen, verkleedkledij en aangepaste muziek. We leerden dat de klassen avonturen zouden beleven in Afrika, Japan, Spanje, Mexico, Italië, Zwitserland, Griekenland en Nederland. Hiermee werd voor de kinderen het startschot gegeven om zich hartelijk uit te leven in de diverse belevingshoeken van Origami, Djembé, Sangria, gekke fietsen, Piñata, pizza’s, limbodansen, bergbeklimmen en sirtaki. Ook aan de ouders werd gedacht: zij konden een danspasje wagen tijdens de pinguïndans. Uiteraard lesten velen hun dorst in de sfeervol ingerichte bar of smulden van een stukje taart. Bovendien wisten enkele exotisch geklede meestercocktailbrouwers menige ouder te verleiden tot de degustatie van een lekkere cocktail.

Tussendoor was er ook een mooie theatervoorstelling die in het teken stond van Renaat De Rudder. Deze beroemde Landegemse soldaat keerde een eeuw terug in de tijd en voerde een knap toneelstukje op waarin hij zijn kinderjaren sterk herbeleefde en navertelde. Een gedreven muzikant speelde tussen de bedrijven door met veel bravoure passende muziek uit de periode van de eerste wereldoorlog. De toeschouwers genoten van de acteerprestatie en het muzikaal optreden.

Onze onverbeterlijke Tom Waes eindigde deze meeslepende namiddag met een slotwoordje en er werden prijzen uitgedeeld aan de nieuwe leerlingen en aan de leerlingen van de verschillende graden. Alle leerlingen kregen een sleutelhanger met een wereldbol. Tenslotte zong iedereen uit volle borst het slotlied ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene.

Van harte dank aan het enthousiaste leerkrachtkorps en het oudercomité voor de uitstekende organisatie van dit meer dan geslaagd schoolfeest. Wat een leuke en boeiende reis rond de wereld!

12 februari 2017: winterwandeling

Deze winterwandeling stond in het teken van Renaat De Rudder. Dit jaar is het immers exact honderd jaar geleden dat deze vooraanstaande Landegemse oorlogsstrijder eervol sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. In groot Nevele, en onder impuls van de cultuurraad, staat het jaar 2017 dan ook in het teken van Renaat De Rudder. We kregen bij de start een kort woordje uitleg en leerden dat deze soldaat gedurende ruim drie jaar op erg dappere wijze streed aan het oorlogsfront en sterk gedreven werd door zijn idealisme van vrijheid voor Vlaanderen en het christendom. We passeerden onder andere aan het herdenkingsmonument van Renaat De Rudder in de Vosselarestraat en langs zijn ouderlijk huis in de… jawel Renaat De Rudderstraat. Dit statig, stijlvol huis werd onlangs nog heel mooi gerenoveerd. We hielden vervolgens even halt aan een tussenstop voor een hapje en een drankje. Ondertussen losten de kinderen enthousiast een leuk kruiswoordraadsel op en zochten ze verwoed en op ludieke wijze naar de toverspreuk van Renaat De Rudder. Langs enkele landelijke wegen en wegels bereikten we tenslotte opnieuw het centrum van het dorp en de school. Op school werden de kinderen, ouders en leerkrachten getrakteerd met een drankje en een lekkere portie frieten aan een frietkraam. Iedereen smulde en genoot met volle teugen. De sfeer zat er echt goed in. Bedankt aan alle deelnemers en aan het oudercomité voor de prima organisatie van deze winterse wandeling!